12 bevált tanulási módszer, amitől eredményesebb leszel!

Szeretnél jobb iskolai eredményeket? Akkor jó helyen jársz, ebben a cikkben adok 10 egyszerű, de brilliáns tanácsot, amiket, ha megfogadsz, sokkal sikeresebb lehetsz az iskolában.

 

1.: Tedd a tanulást egy szokássá! Ha lassanként, fokozatosan rászoktatod magad a tanulásra, mint mindennapos cselekvésre, egy idő után már belső késztetést fogsz érezni, hogy tanulj valami újat. Nagyon fontos a rendszeresség. Minden nap legalább egy kicsit fejlődj, az idő múlásával pedig egyre több és több anyagot leszel képes befogadni. Ha minden nap tanulsz, sokkal mélyebb, alaposabb tudásod lesz, ami rövidesen az iskolai eredményeiden is meg fog látszani!

 

2.: Legyen egy külön erre a célra kijelölt területed! Ne az ágyadban tanulj, hiszen az a pihenés, kikapcsolódás helye, tanuláshoz alakíts ki külön egy kis ‘tanulós sarkot’, ezzel már a folyamat elején tudatosul benned a cél, amire fókuszálhatod a figyelmed.

 

3.: Iktass ki minden zavaró tényezőt! Némítsd le a telefonod, kapcsold ki a tévét, rádiót és a számítógépet is. Ha utóbbi szükséges a tanuláshoz, akkor nyisd meg előre a szükséges oldalakat, így biztosan nem kezdesz el más honlapokon barangolni, ami kizökkenthetne a tanulásból.

 

4.: Olvasd el előre az anyagot még a tanóra előtt! Sokkal könnyebb lesz megértened, amit a tanár magyaráz, ha már ismered a szöveget és van némi előzetes ismereted az anyagról. Látszólag plusz munka, valójában viszont rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg, hiszen már az órán megérted az anyag nagy részét, így otthon már csak ismételned, gyakorolnod kell, és több időd marad más tevékenységekre.

 

5.: Ne éjszakázz! Fáradtan kevesebb információt képes feldolgozni az agy, ráadásul az alváshiány következményeként jelentősen romlik másnap a teljesítőképességed.

 

6.: Amikor több tanárgyból is sok anyagot kell elsajátítanod, érdemes időnként a tantárgyakat váltogatnod. Megtanulsz például egy fejezetet fizikából, aztán egy-két versszak irodalomból, majd ismét visszatérsz a fizikához… Ezzel a módszerrel nem fáradsz bele egyik tárgyba sem, és mivel az agyad különböző területeit használod, sokkal több anyagot leszel képes feldolgozni egyszerre.

 

7.: Mielőtt nekilátnál a tanulásnak, olvasd el a fejezet végén található kérdéseket! Így tanuás közben már tudat alatt is ezekre fogod keresni a választ, valamint könnyebben megjegyzed a főbb motívumokat, és lesz egy stabil szerkezete a tudásodnak.

 

8.: Lehetőleg ülj az első padban! Számos előnye van, ha nem a hátsó sorok egyikében gubbasztasz. Elöl megadod magadnak a lehetőséget, hogy aktívan részt vegyél az órán (ezt a tanár is értékelni fogja), valamint sokkal kevesebb tényező terelheti el a figyelmet az érdemi munkáról.

 

9.: Tanulás közben haladj a könnyebbtől a nehezebb tantárgyak felé! Ahogy a mozgásnál is, úgy az agymunkánál is szükség van egy kis bemelegítésre a komplexebb feladatok elvégzése előtt.

 

10.: Miután végeztél egy előre meghatározott egységgel a tanulnivalók között, jutalmazd meg magad valami aprósággal! Akár egy csésze finom tea, vagy bármi hasonló kis dolog, amit szeretsz. A lényeg, hogy építsd be a tanulási rutinodba a jutalmazást, így kevesebb az esélye, hogy hamar elfáradsz, kiégsz.

 

11.: Időnként mozogj! Állj fel, sétálj egy kicsit, akár a friss levegőn. A vérkeringés nagyon fontos tényezője a tanulásnak, muszáj, hogy az agy elegendő oxigéndús vérhez jusson, csak így tud maximális hatékonysággal működni.

 

12.: Ismétlés a tudás anyja, az apja ismeretlen… Valahogy így szól a mondás. :) Lényeg a lényeg: Ismételj! Hiába minden erőfeszítés, ha két hét múlva már nem is emlékszel arra, hogy mit tanultál. Ha pedig ennyi energiát fektettél bele, kár lenne veszni hagyni…

 

A cikket Vörös Gábor Attila írta.

Meló-Diák